Статті / Хвороби любові / Гострокінцеві кондиломи

Гострокінцеві кондиломи

Причиною гострокінцевих кондилом є вірус, який спричиняє появу світло-рожевих або кольору шкіри бородавок. У тих випадках, коли вони досить великі, часточкові та ростуть гронами, їх легко помітити. Бородавки також можуть бути маленькими, плоскими і важко помітними.

Від чого це виникає

Кондиломами заражаються насамперед під час статевого акту. Інфекція може також переноситися під час пестощів та інших статевих контактів.

Як це проявляється

Як у чоловіків, так і в жінок загострені кондиломи спричиняють свербіж, печіння, виділення, невеликі кровотечі, тріщинки та інфекцію на статевих органах і навколо них. Бородавки можуть також розташовуватися навколо задньопрохідного отвору і в прямій кишці. Прискорене сечовипускання в поєднанні зі складнощами під час спорожнення сечового міхура дають змогу припускати наявність кондилом на слизовій оболонці сечовипускального каналу.

Як це діагностується

Великі часточкові бородавки легко бачити неозброєним оком. Плоскі бородавки, які важко розгледіти, можна маркувати спеціальним розчином, який робить їх білими та помітними. Лікар часто користується збільшувальним склом, щоб було легше побачити бородавки.

Як це лікується

Бородавки обробляють спеціальним розчином. Бородавки можна також випалювати та виморожувати. Якщо вони розташовані поверхнево, то хороші результати дає видалення їх за допомогою лазера. Після лікування бородавки можуть з’являтися знову. У цьому разі треба знову звернутися до лікаря.

Як поводитися з партнером

Постійний партнер має завжди бути під наглядом. Колишні партнери, які могли перенести інфекцію, мають бути також обстежені. Особиста профілактика полягає в гігієнічному утриманні шкіри та слизових оболонок сечостатевих органів, акуратному лікуванні захворювання, утриманні від статевих зв’язків до повного одужання і припинення диспансерного спостереження. Важливе профілактичне значення має лікування захворювань, що сприяють або створюють умови для його розвитку.

Які ускладнення можуть бути при гострих кондиломах?

Деякі типи вірусу, які є причиною гострих кондилом, можуть спричиняти зміни клітин слизової шийки матки, що призводять до раку. Тому потрібно регулярно проводити аналіз клітинних проб у жінок, які мають гострі кондиломи. Хоча й рідко, але вірус може бути перенесений дитині під час пологів і спричинити в неї появу бородавок на голосових зв’язках.

Пам’ятайте!!!

Користуйтеся завжди презервативом під час статевого акту в період лікування. Не всі бородавки та вузлуваті утворення на нижній половині тіла є гострокінцевими кондиломами. Однак, за наявності утворень, схожих на бородавки, на статевих органах і біля них слід завжди звертатися до лікаря!